Telefon

+3672/465-123

E-mail

info@kulturvarad.hu

📕📖📗 A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én József Attila születésnapján ünneplik. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A rendezvényeken klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek. Gyakran diákok, vagy éppen a ma is élő szerzők tolmácsolják a költeményeket.

A járványügyi korlátozások és intézményünk zárva tartása miatt az idei évben egy rövid online produkcióval készültünk: Tóth Adrienn Zoé, 3. osztályos tanuló József Attila „Perc” című versét mondja el.

A szerző tizenhét éves volt, amikor ezt a versét írta. A látvány, amelyet versbe foglalt, oly életszerű, mintha filmre vették volna.A vers műfaja életkép. Az életkép pillanatnyi jelenetet rögzít. Már a címe is jelzi, hogy a jelenet, amelyet megörökít, mindössze egy percig tart. Hangulata meghitt, ezért rokon az idillel. A különbség a hangulat fokozatában van: az idill boldogságot áraszt, mely az egész életet áthatja, az életkép inkább csak egy derűs pillanatot mutat be. Pillanatképnek is nevezhető.

Kattints ide: (2) Facebook

Ajánlott cikkek