Telefon

+3672/465-123

E-mail

info@kulturvarad.hu

Január 22-én, szombaton egy gálaműsor keretében ünnepeltük intézményünk színháztermében a Magyar Kultúra Napját. A járványhelyzet miatt tavaly sajnos csak online-bejelentkezéssel, viszont egy példaértékű összefogással elkészített kisfilm keretében nyílt lehetőségünk megemlékezni nemzeti kultúránkról, ezért külön örömmel töltött el bennünket, hogy az idei évben újból személyesen is megmutathattuk kultúránk sokszínűségét az érdeklődő közönségnek. Ünnepségünk elején „Kis Országunk” c. saját versét maga a szerző, Kordély-Kocsis Mária mondta el.

A gálaműsort megnyitotta: Nemes Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóságának vezetője. A rendezvényen részt vett dr. Hargitai János országgyűlési képviselő is. A műsorban a következő sorrendben közreműködött:

A Pécsváradi Szivárvány Német Nemzetiségi Óvoda Csiga-biga csoportjából mesét mondott Podolszki Hunor, verset szavalt Friesz Petra és közismert gyerekdalokat énekelt Lajtai Odett. Felkészítő óvónők: Csibi-Gungl Adrienn és Scháb Bernadett.

A Töttös Sándor Zengővárkony Kultúrájáért Alapítvány tagjaiból, a Pécsi Református Kollégium Zengővárkonyi Általános Iskola tanulóiból és tanáraiból, valamint a környék tehetségeiből összetevődő Népdalkórus közismert népdalokat adtak elő.

A mohácsi gyerekotthonos gyermekekkel közösen próbáló és fellépő, 2020 szeptemberében megalakult kölkedi Rózsabimbó Tánccsoport roma táncokat adott elő.

A Pécsváradi Rézfúvós Kamaraegyüttes tavaly már bemutatkozott az online kultúra napi kis videónkban. A zeneiskola növendékeiből alakult együttes rendszeres közreműködője városunk rendezvényeinek. Több versenyen szereztek kiváló helyezéseket országos és nemzetközi szinten is. Tavaly Arany Minősítésben részesültek. Műsoruk nagy részében különböző népszerű slágereket játszanak, Horváth Roland átirataiban, de a klasszikus, rézfúvós kamara zenében is otthonosan mozognak. Tagjai: Horváth Pál, Bayer Botond, Horváth Roland, Zsifkó István, Tóka Domos és Gáspár Péter. Művészeti vezetőjük: Wagner József karnagy.

A mohácsi Pándy Kálmán Otthon Dobzenekara 2013 tavaszán alakult. Eleinte ritmusfelmérésekkel, könnyebb ritmusgyakorlatokkal foglalkoztak. A zenekar ma már saját zenéket ír és improvizatív gyakorlatokon és improvizációs színpadi szerepléseken vesznek részt folyamatosan. A zenekar vezetője, a dalok szerzője és hangszerelője: Madarász Iván.

A Pécsváradi Nyugdíjasklub Szenior Örömtánc Csoportja 3 évvel ezelőtt alakult Nagy Marika hivatásos oktató vezetésével. A zenére történő ritmusos mozgás serkenti a fizikai és a szellemi aktivitást, karbantartja a memóriát. A zene és a tánc pozitívan hat a testre, lélekre, energiával tölt fel. Mottójuk: MOZGÁS, ÖRÖM, AGYTORNA. Szeretettel várják a táncolni vágyókat minden csütörtökön 10 órakor a Művelődési Központban! Rendszeres közreműködői városunk rendezvényeinek, így természetesen a Kultúra Napján is számíthattunk rájuk.

Apaceller-Czigola Orsolya nemrég írt, „Az életért” című saját szerzeményét előadta maga a szerző és férje, Apaceller Péter. Műsorukban Máté Péter „Hazám” c. örökzöldje is megszólalt, erre az alkalomra gyakorolt duett változatban.

A mohácsi „Zeasy Drummers” Ütős Zenei Közösség Fejlesztéséért Alapítvány célja a dobos és ütőhangszeres közösség szervezése, támogatása, a zenei tevékenység, nyilvános szereplés feltételeinek előteremtése, fellépési lehetőség szervezése, rászoruló fiatalok zenei tanulmányainak támogatása, valamint a dobon és ütőhangszeren tanuló fiatalok támogatása, a gyakorláshoz és fejlődéshez szükséges elméleti és tárgyi feltételek, valamint a szakirányú tanulásra felkészülés biztosítása. A gálaműsorban Pfeil Zsombor és Dalmer Donát mutatkoztak be. Felkészítő tanáruk és az alapítvány vezetője: Keszthelyi Zsolt.

A Pécsváradi Városi Fúvószenekar több mint 80 éves múltra tekint vissza. Az utóbbi pár évben gyökeres változáson ment keresztül, új tagokkal bővült és részben a repertoár is megváltozott a hagyományos indulókon, polkákon kívül több új zenei stílusba is belekóstolt az együttes. Vezetőjük, Wagner József szeretne egy nagyobb létszámú zenekart felépíteni a jövőben.

A közel három órás gálaműsor első felének végén Kárpátiné Kovács Zita, a Pécsváradi Nyugdíjas Egyesület elnöke, a Pécsváradi Emlékház vezetője, Pécsvárad város díszpolgára osztotta meg egykori munkatársáról, Dretzky Katalinról személyes emlékeit, gondoltait.Kati néni több mint négy évtizeden keresztül meghatározó szerepet játszott Pécsvárad közművelődésében.A Pécsváradi Várbaráti Kör keretében végzett értékmentő és közösségformáló tevékenységéért, helytörténeti munkásságáért, a helyi hagyományok ápolásáért és Pécsvárad jóhírét öregbítő rendezvénysorozatok meghonosítása és lebonyolítása terén végzett munkásságáért 1994-ben „A Köz Szolgálatáért-díjban”, majd 2008-ban „Pécsváradért-díjban” részesült.A Fülep Lajos Művelődési Központ – melynek Kati néni 30 éven keresztül volt a vezetője – jogutódjaként intézményünk 2022. január 10-i előterjesztésében arra kérte Pécsvárad Város Önkormányzata Képviselő-testületét, hogy családdal történt korábbi egyeztetéseknek és a család beleegyezésének megfelelően engedélyezze az emeleti tanácsterem Kati néniről történő elnevezését.Kárpátiné Kovács Zita visszaemlékezése után Zádori János polgármester úr ismertesse a testület határozatát, egyben tájékoztatta a résztvevőket, hogy hamarosan egy Kati néni emlékét őrző márványtábla is elhelyezésre kerül a Művelődési Központ épületének külső falán, melyre a Magyar Kultúra Napján az Önkormányzat és az intézmény minden évben koszorút fog elhelyezni. Köszönjük, hogy a járványhelyzet ellenére ennyien megtisztelték rendezvényünket, egyben köszönjük, hogy kulturáltan, egymásra odafigyelve, a rendelkezések betartásával vettek részt a gálaműsoron!Köszönjük partnereinknek a közreműködést: Friskó Péter (FHT Hang- és Fénytechnika), Kótsch Petra (fotó), Füri Ferenc (videó – PVTV), Panda Expressz (Büfé). Várjuk Önöket soron következő rendezvényeinken is!Kövessék közösségi oldalainkat és továbbra is vigyázzanak egészségükre!PMKKM NKft. vezetése és munkatársai

Fotók: Pécsvárad – Magyar Kultúra Napja (pecsvarad.hu)

Ajánlott cikkek