Telefon

+3672/465-123

E-mail

info@kulturvarad.hu

Az Országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon, a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.

A politikus letartóztatása és fogva tartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte. Kovács Béla típuspéldája lett a pártállami rezsim áldozataiként számon tartott embereknek.

A kommunizmus fekete könyve becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

Pécsváradon a már korábban felállított málenkij robotra hurcolt német, a kitelepített felvidéki és a zsidó áldozatok emlékköve mellé 2017-ben, Kovács Béla főtitkár letartóztatása után 70 évvel került a kommunista diktatúrák áldozatainak emlékére emlékmű az Európa térre.

A koronavírus járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben az idei évben nincs lehetőségünk műsorral egybekötött ünnepi megemlékezést tartani. A rendelkezések betartása mellett Pécsvárad Város Önkormányzata, a Pécsváradi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Pécsváradi Felvidékiek Klubja szűk körben hajtott főt és helyezett el koszorút a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emlékkövénél az Európa téren.

Apaceller Péter

Ajánlott cikkek