Telefon

+3672/465-123

E-mail

info@kulturvarad.hu

KARDOS DORINA (Szeremle)

Az idei Leányvásár szépe vetélkedőn nagyon értékes, gyönyörű népviseleteket vonultattak fel a résztvevők. A bemutatott ruhák és viselőik is ragyogó szépek voltak, ezért felettébb nehéz dolga volt a bíráló bizottságnak.

Intézményünket Arnold Istvánné képviselte a szakmai zsűriben. Elmondása szerint rendkívül szoros verseny alakult ki, különösen az első helyezés megítélése kapcsán.

Több szempontú megfontolás után döntöttek a szakmai bírák és jelölték ki a Bátáról érkezett nyertes versenyzőt, Jónás Dorinát. Az a ritka eset fordult elő, hogy a közönség is ezt a viseletet jelölte meg első helyezettként.

A verseny szabályzata szerint a zsűrinek sajnos nincsen lehetősége két első helyezettet díjazni, ezért most mindenképpen szeretnénk a figyelmet egy másik versenyzőre és viseletére is ráirányítani.

Kardos Dorina Szeremléről érkezett és helyi, sárközi népviseletet mutatott be. Öltözete méltó vetélytársa a nyertesnek – eredeti sárközi templomi ünnepi viselet: egy csipkés pendely, két anin, a csipke kézzel készített. Két csipkés, alsó-felső rokolya, egy piros kasmír ternó szoknya, mely háromszínű pántlikával van díszítve. A szoknya alján islang (flitter). Egy mázolt maszatos, rojtos kötény. Egy csipkés ujjas bő ing, melyre a pruszlikot (mellényt) vett fel, melyet piros szalaggal átlóban átkötöttek. Nyakában lázsiást viselt. Hajában két fonatból álló koszorúfonás volt, melynek elején nyolcas perem ékeskedett. A fonást saját maga készítette. Karaktercipőt és fehér harisnyát hordott.

Összegezve a versenyző kézzel szépen megvarrott, színes öltözéket viselt, ami sok esztendőt megért, féltve őrzött értékes családi örökség. A gazdagon díszített ruhát, ünnepeken és vasárnap templomba hordta már akkori tulajdonosa is.

Méltán tarthatott volna igényt az idei Leányvásár Szépe díjra is, ezért Arnold Istvánné javaslatára intézményünk úgy döntött, hogy Kardos Dorinát „Különdíjban” részesíti.

Ennek megfelelően két tiszteletjegyet szeretnénk felajánlani részére a december 10-én (pénteken) 18 órakor kezdődő „Szereted-e még?” c. Szécsi Pál Emlékkoncertre, melyet a népszerű énekes és színművész Gergely Róbert és a legendás Studio 11 Zenekar előadásában hallhat majd a közönség intézményünk színháztermében.

Szívből gratulálunk neki és természetesen az abszolút első helyezett Jónás Dorinának, valamint a versenyben résztvevő gyönyörű leányoknak, név szerint: Bíró Kingának, György Noéminek, Pál Georginának, Horváth Laurának és Száraz Andreának!

Várjuk vissza őket jövőre is!

Intézményünk nevében szeretettel: Arnold Istvánné könyvtárvezető és Apaceller Gergely ügyvezető igazgató

(Fotó: Kótsch Petra)

Ajánlott cikkek